"Споделихме дъжда,пяхме заедно химна...Благодарим Ви! "

 

25.09.2015Вместо за бис, песента с рефрен “И когато завали…” (“Моя си, моя”) сякаш бе по-подходяща за начало, защото дъждът се изсипваше обилно над главите на събралите се – 70 000 души публика, над хиляда човека екип и технически лица и разбира се – повече от 200 души изпълнители на сцената. Когато този път дойде ред Слави Трифонов да запее “И когато завали”, небето беше вече сухо. На бисовете нямаше и капка дъжд и Слави се обърна към хилядите, вперили погледи и насочили камери на телефоните: “Виждате ли, дъждът спря заради вас!”
Началото. Минути преди 21 часа. Стадион “Васил Левски” е в прегръдката на дъждовна завеса. Хората са заели местата си. Стадионът отвисоко прилича на миниатюрен пъзел, сглобен от разноцветните дъждобрани.
Отброяване на секундите до началото. Тръпнещо очакване и сякаш морето от хора ей сега ще потрепери като едно цяло, защото повече не може да сдържа дъха си в очакване.
Откриването е от Крисия – малка принцеса в бяла рокля, която казва: “Само след няколко секунди пред всички вас ще се отвори една врата. Врата към един свят, в който всичко е различно. И никой, който е влизал някога там, не остава същият. Светът на музиката на “Ку-ку бенд”!”
Слави се появява на сцената. И този път на мотор. Следва го конвоят на рокерите от Hells Angels, с който пристига и балет “Магаданс”. Взрив. Не само от огнените гирлянди на фойерверките. Не. Взривът идва от сърцето на публиката – възгласите на десетки хиляди прокънтяват в нощта. И огласяват София.
“Ако има нещо, за което да кажа, че си струва да живея – ето това е то – моментът, в който виждам, че сте тук и че сме заедно! – обръща се Слави към публиката. – Моментът, в който всичко мое, всичко, което имам в сърцето си, става ваше. Това е моят свят – тази музика, тези песни, тези емоции, тези хора. Тази вечер съм тук, за да ви дам всичко – до последната нота, до последната дума!”
“Студио Хъ” беше първата песен тази вечер. Развълнуван, Слави се обърна към публиката: “Уникални сте, знаете ли? Не очаквах да дойдат толкова много хора – дошли сте от цялата страна, има и от чужбина. За вас го правим!” Мокри и притихнали, всички видяха на видеостените сълзите в очите му.
Три часа продължи небивалото шоу, а Слави не помръдна от предната линия на сцената, където дъждът щедро го даряваше с прегръдката си. Едни след други напред излизаха Годжи, Борис Солтарийски, Нели Петкова, Деси Добрева, Лили Йончева, Калин Вельов, Цветелина Грахич и Лилия Стефанова, Гъмзата и Цветан Недялков. Нищо не можеше да спре и танцьорите, които смело стъпваха в събралата се по пода вода, а тя политаше после нагоре, рисуваща ефирни водни картини.
Зрителите не се впечатляваха от дъжда и с вдигнати за снимка телефони не спираха да пеят на глас. Изредиха се песните: “Не ме моли”, “Френската гимназия”, “По ръба”, “Лудо младо”, “Кога зашумат шумите”, “Сватба”, “Ах, къде е мойто либе”, “Магьосница”, “Кажи на майка си”, “Време за глупости”, “Оборотна”, “Няма не искам”, “И да паднем, и да бием”, “Комбайнеро-интелигентска”.
После дойде ред на песента “Нема такава държава”, но преди това Слави се обърна към всички: “Не знам за вас, но на мен ми писна разни, които трябва да са слуги на народа, да се правят на богоизбрани. (…) Писна ми да ни смятат за безопасни. (…) И когато пак решат да ни доказват, че от нас нищо не зависи – вбесете се! Приемете го лично! Аз съм бесен. Вбесете се и вие!” Зрителите видяха и клипа с кадри на политици на видеостените, а след като песента приключи, думите на Слави поеха в друга посока: “Няма такава държава! Няма такава държава, но има такъв народ! И има една песен, която не мога да изпея сам. Тя се пее от всички. Заедно.” “Горда Стара планина” се чу ясно във вечерната тишина и 70 хиляди станаха на крака, за да изпеят заедно Химна на Република България. Крисия, Хасан и Ибрахим дадоха нов заряд с прекрасното изпълнение на “Планетата на децата”, а последна в основната програма беше песента “Вземи огин, запали ме”.
Музикантите се оттеглиха и сцената опустя, а стадионът отекваше от възгласите “Слави!” и “Още!”. След няколко минути Слави отново се появи и шоуто започна с нова сила и още по-голяма емоция. В биса прозвучаха песните: “Ад и рай”, “Моя си, моя”, “Ела, ела”. Когато дойде ред на “Жива рана”, Годжи направи признание: “Това е най-хубавото нещо, което се е случвало в живота им. Благодаря ви от цялото си сърце!” Чувствата и напиращите сълзи му попречиха да започне песента, но вместо него това направиха хилядите фенове.
Малко преди края Слави се обърна към Евгени с въпрос не е ли време да спират вече и се пошегува, че може да му пратят “кварталния”, за това, че държи будна цяла София. Концертът продължи с изпълненията на “Само мен” и “Цвете мое”, а за финал Крисия изпя “Моя страна”, на която всички изпълнители се подредиха на сцената.
В грандиозното шоу участваха: Слави и “Ку-ку бенд” с участието на Деси Добрева, Нели Петкова, Ники Арабаджиев, Калин Вельов, Лили Йончева; Крисия; Щрайх и брас с ръководител Емил Халтъков; Рокерски клуб Hells Angels; Национален фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”; X NRG Crew; Младежки духов оркестър и мажоретен състав към читалище “Христо Ботев”, Ботевград; Спас Лазаров – композитор и музикант; Сирма Добрева – която изпълни акробатичен номер на въжета над публиката; Група “Вакали”; Бояна Николова и Симона Бойкова от “Соня пол студио”; Студентите от класа по китара на Цветан Недялков; Twerk Team; Гъмзата Брас Шоу; Хасан и Ибрахим; Пламен Любенов – победителят в “България търси талант”; Националният отбор по естетическа групова гимнастика; Танцьорите Тихомир Гаврилов и Петя Димитрова.
“Никога няма да забравим този концерт”, говореха си помежду си на излизане хората. А след това хилядното множество изпълни съседните булеварди. … За да отнесе със себе си емоцията от преживяното…Статия: www.slavishow.com
Фотограф: Жоро Манолов